23 juni 2007

På väg ner i grottan



Lavan vällde fram



Lava



Vaddå inga träd...



Inget för höjdrädda



Barnafossar



Hraunfossar


Ett fachinerande band av vattenfall som kommer ur lavan

Hvita och Eiriksjökull



Langjökull



Snorralaug i Reykholt



Snorri Sturluson



Vid Bjarnastödum



Vacker häst


I bakgrunden syns Eiriksjökull

Grottan Vidgelmir


I dag skall vi åka lite inåt landet härifrån västra sidan. Till Hvanneyri, Reykholt, Hraunfossar och till grottan Vidgelmir. Vidgelmir är 148 000 kubikmeter stor och 1585 meter lång. Jag lånar här ett par bilder från gården Fjótstunga som guidar i grottan, sen kommer bilder vartefter från sevärdheterna!

21 juni 2007

Stenletning vid fjället Thyrill

I dag regnade det faktiskt lite på förmiddagen, men sen blev det fint. Då passade vi på att åka till fjället Thyrill som vi läste i en isländsk resebok om att där finns massor av ädelstenar. Bl a en sorts sten som heter Epistillbit och bara finns här och på tre ställen till i hela världen!

Vi hittade massor av FANTASTISKA stenar, och det var helt oroligt att de bara ligger där. Det fanns otroliga mängder, varenda sten var praktiskt taget en ädelsten...

Nu gäller bara att identifiera dem!

Jag hittade också en och annan växt, jättekul när hela landskapet är som ett enda stort, fantastikst stenparti. Nu skall jag bara hoppas att de små växterna kan aklimatisera sig i Sverige också.

De senaste blomfynden


I mitten (blå klockor) Lyfjagras ( Pinguicula vulgaris)
Knappt synlig: Brjóstagras (Thalictrum alpinum)


Berget Thyrill


Som är känt för sina många ädel stenar dit upp skall vi och kolla

Fynden



Emil ger sig inte i stenletandet


Han är faktiskt med på bilden i vänstra kanten...Vi satt och slappade efter en diger klättring.

Utsikt från Thyrill



20 juni 2007

Laugarvatnshellir


En grotta som folk bodde i för mindre än 100 år sedan

The Golden Cirkle tour

I dag turistade vi oss ordentligt och åkte den klassiska "Golden Cirkle" med Thingvellir, Gullfoss och Geysir. Vid Thingvellir var vi ju häromdagen så där stannade vi bara vid Peningjagjá som är en djup förkastningsspricka fylld med det allra klaraste vatten. Här kastar man i mynt, Ellen och Olivia tyckte det var jättekul när det sa "Plupp".

Vid Gullfoss blåste det rakt in över stigen man går till bortre delen, vi blev alldeles dyngsura genom att gå dit och titta. Gullfoss är imponerande med vattenmassor som dånar ner för kanterna.

Geysir eller Strokkur som är den nu aktiva varma källan sprutade ca. 5 min. När vinden blåste så kände man varm ånga komma drygt 50 m bort. Det är faschinerande att se hur den börjar stiga...sjunker igen...stiger ännu högre...sjunker lite...och så PLÖTSLIGT så sprutar den ca. 20-30 m upp i luften.

Thingvellir


Här kastar vi pengar

Gullfoss



Vid Gullfoss



Geysir- strokkur



Samarbete...



Öde torp


Nu är vi på väg till gullfoss och geysir

Fotbollsmatchen



19 juni 2007

Lugn dag

Idag har vi inte gjort så mycket, vi var i o för sig till Reykjavik en sväng med Gulla som håller på och donar med sitt badrum där det varit en vattenläcka. Annars har vi bara varit här i Akranes och solat. Trädgården är jättefin nu och deras uteplatser är underbara. Vädret är kanon, ca. 15 grader och mestadels sol.

Nu på kvällen är Doddi på fotboll, Akranes har ca. 6000 innevånare och självklart måste de ha en inomhusfotbollsplan! Det märks att det är högkonjuktur här...

17 juni 2007

Islands Nationaldag, 17 juni

Idag började vi dagen med att fika i Akranes museum, muffins, kleinur och goda mackor. Barnen red och vi tittade igen i stenmuseet - Steinariki - som är i huset där. Otroliga stenar och kristaller av alla de slag. Vi letade efter liknande stenar som vi fann häromdagen, en del hittade vi såsom Jaspis och bergskristall. Men ett par är fortfarande oidentifierade!

Vid två tiden så var det Skrúdganga (parad) genom Akranes. Då samlades alla vid torget och gick sedan geom staden. Otroligt vad mycket folk som samlas en sådan dag.

Nu blir det en lugn eftermiddag. Emil klipper gräset, vi har fixat hela trädgården så den är tiptop nu när huset skall säljas. Det är ett underbart hus och barnen verkligen ÄLSKAR sólstofan, den inglasade delen av huset. Bilderna här nedan skall vi maila mäklaren eftersom han tog bilder innan trädården fixades.

Bilder till mäklaren



Trädgården finputsad



sólstofan




I skrúdgangan, paraden




Firar nationaldagen



Ellen rider



Olivia rider